Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/newopera.se/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Nyskapande musikdramatik sedan 2006

Requiem- en mässa för vår tid

Alla som inte ingick i den lilla skara som upplevde någon av de tre föreställningarna av Niklas Rydéns och New Operas senaste konstverk, Requiem, på Atalante kan jag bara trösta med att verket lär pånyttfödas – nästa år.

/Britt Nordberg, Alba.

Foto: Beata Rydén.

Requiem på scen igen hösten 2022.

NewOpera CO:s Requiem är ett nyskrivet musikdramatiskt verk inspirerat av den katolska latinska själamässan.

Det är en ceremoni för vår tid, där vi möts i ett rum för gemensam reflektion, sorg, omtanke och inre meditation. Den nyskrivna, remixade texten handlar om livets ändlighet, vår dystopiska tid, om ansvar, skuld och försoning.

Speldatum 2022:

  • Sön 6 november kl 16 i Biskopsgårdens kyrka. Läs mer här.
  • Tisdag 8 november kl 19 på Atalante.
  • Onsdag 9 november kl 19 på Atalante.

Läs mer och köp biljetter här.

Foto: Beata Rydén

Det framförs av kör, dansare, sångare, elektronik och akustiska instrument i en starkt visuell rumslighet. Läs mer om Requiem här.

Requiem på Atalante, även för flyktinglägret Moria.  /Björn Sandmark, VD och Teaterchef Göteborgs Stadsteater.

Boka en produktion

NewOpera CO har ett antal produktioner som går att boka och vi älskar samarbeten! Se alla produktioner här.

Lyssna på barnoperan Sånglösa

Nu finns barnoperan Sånglösa inspelad som skiva. Sånglösa är en nyopera för barn mellan 6–10 år och deras vuxna.

Lyssna på hela musiksagan här.

Sånglösa är en berättelse inspirerad av saga och fantasy, om sorg och saknad och om att våga ta itu med det förflutna för att kunna gå vidare.

Vill du boka Sånglösa som föreställning? Hör av dig till niklas@atalante.org och läs mer information om föreställningen här.

Om nyopera

Niklas Rydén är kompositör och har tidigare varit konstnärlig ledare för scenen Atalante i Göteborg. 2006 startade han NewOpera CO som arbetar med att skapa nya former för musikdramatiskt berättande. Med inspiration i verk som Tolvskillingsoperan, Paraplyerna i Cherbourg och Tältprojektet började de sitt arbete med nyopera.

Resultatet har blivit en unik form av musikdramatik, en slags sjungen teater, som inte låter som opera och inte heller som musikal. New Opera CO har väckt stor uppmärksamhet med uppsättningarna Uppvind och Vi i Villa som nått en bred publik i alla åldrar. Många som sagt att de brukar ha svårt för vanlig opera, har tyckt detta är något annat.

Idéen har varit att pröva alternativa sätt att närma sig visionen om musikdramatik, det sjungna dramat. Vad händer om man sjunger med mer naturlig klang än operans? Om man sjunger vanlig vardagsdialog? Om man tar upp aktuella ämnen istället för myter, kungligheter och krig från svunna tider. Blir det bara fånigt att sjunga då? Kan man ändå ha kvar operans förmåga att uttrycka det storslagna, att omfamna de allmängiltiga och eviga frågorna, gestalta upplevelser av livet, döden kärleken och hatet?

Hittills har det fungerat väldigt bra och nyopera i NewOpera CO:s tappning har blivit en sjungen teater där publiken, efter en stunds inledande förvåning, glömmer bort att all dialog faktiskt sjungs fram. Samtidigt bär musiken berättandet, lägger till känslor och gestaltning och allt känns väldigt självklart. Det är tillgängligt, oväntat och härligt,  experimentellt och unikt på en gång. Och texten är väldigt lätt att höra.

Nyoperamanifestet

• Att utgå från moderna dramatiska berättelser, gärna med en vardaglig ton.

• Att all dialog skall sjungas.

• Att texten skall vara enkel att höra.

• Att sångarna inte använder operateknik utan sjunger med teknik och klang som ligger närmre det talade språket.

• Att det finns ett växelspel mellan arior och recitativ.

NewOpera Manifest:

• To use modern dramatic stories, preferably with a casual tone.

• That all dialogue should  be sung.

• That the text should be easy to hear.

• That the singers do not use classical opera technique, but sings with a sound that is closer to the spoken language.

• That there is an interaction between the arias and recitatives.

• That swedish is the language.