Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/newopera.se/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Nyheter

Requiem släpps på skiva 4 november!

Den 4 november 2022 släpps Requiem på skiva av Ostron Records.

Requiem är den katolska själamässan, en mässa för de döda. Den har tonsatts i mer än tvåtusen versioner alltsedan 1500-talet till idag.

Nu har Niklas Rydén och NewOpera CO skapat ett helt nytt Requiem för 2020-talet med svenska texter och aktuella ämnen. 

Den nyskrivna, omarbetade texten handlar om livets ändlighet, vår dystopiska tid, om ansvar, skuld och försoning. Det explicit kristna i texten har ersatts med sekulära formuleringar och reflektioner över världsläget idag. 

Musiken har vuxit fram i nära samspel mellan Niklas Rydéns tonsatta texter och körarrangemang, och Tobias Karlehags elektroniska ljudvärldar och slagverkspartier. Musiken har hämtat inspiration ur både liturgisk, klassisk repertoar och moderna låttraditoner. Mötet mellan sång, elektronik, cello och orgel skapar en unik ton.

Niklas Rydén är en svensk kompositör och konstnärlig ledare för den fria scenen Atalante i Göteborg. För tio år sedan, 2006, grundade han NewOpera CO, en oberoende ensemble som utvecklar alternativa former för musikdramatik. Niklas Rydén har sedan starten skrivit sex helaftons nyoperor och en barnopera. NewOpera CO har uppmärksammats för sitt nyskapande arbete och sitt egna sound, i gränslandet mellan konstmusiken och oberoende genrer.

Tobias Karlehag är multiinstrumentalist och ljudkonstnär från Göteborg. Han släppte nyligen skivan Process där han utforskar ambient och drone genom algoritmiska kompositioner och improvisation.

Han är också verksam som inspelningsproducent och har varit ansvarig för inspelningen av Requiem.

I de elektroniska partierna till Requiem hörs tydligt Tobias bakgrund både som slagverkare och elektronmusiker.

Medverkande: Niklas Rydén text, musik Tobias Karlehag elektroniska komp Emma Augustsson sång, cello, improvisation Saga Björklund Jönsson text, sång Niklas Rydén sång, orgel Helena Fornegård, Erika Olsson sopran Mylen Ifter, Lisa Päärjärvi, Lydia Sjöberg alt Jorge Alcaide, Jan Pettersson tenor Peter Madsen, Gustav Rohman bas

Förutom som CD-skiva kommer Requiem gå att lyssna på via Spotify och liknande tjänster.

Requiem nypremiär

Den 6 november har Requiem nypremiär i Biskopsgårdens kyrka kl 16. Föreställningen är gratis och det är först till kvarn som gäller. Läs mer här.

Den 8-9 november kl 19 spelas Requiem även på Atalante. Biljettbokning kan göras via Atalantes hemsida.

Foto: Beata Rydén

Om Requiem NewOpera CO:s Requiem är ett nyskrivet musikdramatiskt verk inspirerat av den katolska latinska själamässan. Det är en ceremoni för vår tid där vi möts i ett rum för gemensam reflektion, sorg, omtanke och inre meditation. Den nyskrivna, omarbetade texten handlar om livets ändlighet, vår dystopiska tid, om ansvar, skuld och försoning. Det framförs av kör, dansare, sångare, elektronik och akustiska instrument i en starkt visuell rumslighet.

I Requiem samarbetar NewOpera CO för första gången med en kör. Körmusiken har hämtat inspiration ur både liturgisk och klassisk repertoar, men möter också elektronisk musik och ljudvärldar som för in en annan dimension. Jämte kören medverkar tre solister, tre dansare och en cellist. Den nyskapade koreografin kommer att stå i centrum för den sceniska gestaltningen. Requiem är en sekulär mässa för alla som söker en fördjupad förståelse för livets mystik.

Idén att göra ett Requiem föddes 2019. I januari 2020 påbörjades arbetet, i februari 2020 kom pandemin. Nu har två år passerat i undantagens tecken. Restriktioner har kommit och gått. Som samhälle har vi tagit oss igenom en märklig tid, inramad av hotet om sjukdom. Nu ser vi fram emot en ny tid igen, år 2022. Kanske har dessa frågor som Requiem tar upp nu blivit än mer aktuella?

Medverkande

Team

Niklas Rydén – research, text, musik

Tobias Karlehag – elektroniska komp

Saga Björklund Jönsson – sångtexter, research, dramaturgi

Amanda Nordmark – produktion, research, sångtext, dramaturgi

Birgitta Rydén – research, teologisk konsultation

Eva Ingemarsson – dramaturgi, registöd, musikstöd

Tanja Andersson, Sara Axelsson, Linda Wardal – research, koreografi

Karin Wiberg – research, improvisation

Viktor Wendin – ljus och scen

Rasmus Persson – ljudrealisering

Beata Rydén – foto, produktion, layout

Solister

Emma Augustsson – sång, cello, improvisation

Saga Björklund Jönsson – sång

Niklas Rydén – sång, orgel

Karin Wiberg- sång, violin, improvisation (2022)

Kör 2020 fonogram

Helena Fornegård, Erika Olsson – sopran

Mylen Ifter, Lisa Päärjärvi, Lydia Sjöberg – alt

Jorge Alcaide, Jan Pettersson – tenor

Peter Madsen, Gustav Rohman – bas

Dansare

Tanja Andersson, Sara Axelsson, Linda Wardal

Kör 2022

Kören KLUSTER

Helena Fornegård – dirigent

Maria Gepertz, Maria Nordbring, Joanna Casen, Helén Svensson – sopran

Linda Olsson, Michaela Westlund, Anki Kallenberg, Kristina Engström, Karin Wiberg – alt

Jens Möller, Kaspar Helldén – tenor

Carl Borgentun, Michael Schneider, Peter Madsen – bas

Föreställningen görs med stöd av Kulturrådet och Göteborgs
.

NewOpera CO på Scenkonstbiennalen

Den 10 juni arrangerade NewOpera CO ett seminarium på Scenkonstbiennalen, med titeln ”Musikdramatiken- museum eller förnyare”.

Deltagare i seminariet var Niklas Rydén och Karin Wiberg från NewOpera CO, Karl Peter Eriksson från Man Must Sing och Katarina Aronsson från Kungliga Operan. Tack till alla som kom och lyssnade!

Deltagare i seminariet från vänster:  Niklas Rydén, kompositör och konstnärlig ledare för NewOpera CO och Scenen Atalante, Karin Wiberg, musiker från NewOperaCO, Karl Peter Eriksson, operasångare från Man Must Sing och Katarina Aronsson, chefsdramaturg Kungliga Operan.
Väntande lyssnare.

Om seminariet:

Är operakonsten i framtiden ett museum eller en förnyare av scenkonsten? Med utgångspunkt i NewOpera CO och två andra exempel på nyskapande musikdramatik diskuterar vi musikdramatikens framtid. Det görs massor av ny musikal på teatrarna, operorna spelar klassiker men letar förnyelse, de fria operagrupperna brottas med brist på resurser och spelställen. Så var finns framtiden?

Ett samtal med några tongivande röster från aktuell musikdramatik i Sverige. Vi diskuterar villkoren för nyskriven musikdramatik, spelställen, beställare, infrastruktur. Vad kan vi göra för att stimulera nyskrivet? Var finns platsen för den konstnärliga fördjupningen och utvecklingen inom området?

Musikdramatiken- museum eller förnyare?

NewOpera CO gästar Scenkonstbiennalen med seminariet Musikdramatiken- museum eller förnyare?

Tid: 10 juni kl 10.00-11.20.

Plats: Hotel Plaza, Corner.

Om seminariet:

Är operakonsten i framtiden ett museum eller en förnyare av scenkonsten? Med utgångspunkt i NewOpera CO och två andra exempel på nyskapande musikdramatik diskuterar vi musikdramatikens framtid. Det görs massor av ny musikal på teatrarna, operorna spelar klassiker men letar förnyelse, de fria operagrupperna brottas med brist på resurser och spelställen. Så var finns framtiden?

Ett samtal med några tongivande röster från aktuell musikdramatik i Sverige. Vi diskuterar villkoren för nyskriven musikdramatik, spelställen, beställare, infrastruktur. Vad kan vi göra för att stimulera nyskrivet? Var finns platsen för den konstnärliga fördjupningen och utvecklingen inom området?

Kom och delta i ett viktigt samtal om ett klassiskt konstområde i förändring!

Foto: Beata Rydén

Mer information om seminariet och Scenkonstbiennalen hittar du här.

It wasn´t me på Vetenskapsfestivalen 2022

Foto: Carl Oliver Ander

It wasn’t me är en science fiction-musikal som lyfter frågor om artificiell intelligens, alternativa världar, religion, jordens framtid och vad som egentligen är verkligt.

Arrangemanget är en del av Vetenskapsfestivalen, och föreställningen spelas fredag 6 maj på Atalante och lördag 7 maj på Humanistiska Fakulteten.

Efter föreställningen lördag den 7/5 följer ett samtal med Thomas Lundberg från Chalmers och scenkonstnärerna Niklas Rydén och Saga Björklund Jönsson.

För mer information se programmet för Vetenskapsfestivalen.

Om föreställningen:
Saga Björklund Jönsson och Niklas Rydén spelar två vetenskapsmän som med hjälp av artificiell intelligens ska skapa en ny, bättre värld. Dramatikern och regissören Nicola Bremer har samlat citat från artiklar, böcker och filmer tillsammans med texter som skapats av AI-mjukvara och dialoger genererade av chat-botar.


”I’d like to imagine God as some sort of mad scientist that programmed this dream-world that we live in. Because you know what? What we perceive as physical reality is actually a computer-generated simulation, like a super sophisticated video game, created by someone very powerful, that some of us call God. Or as I always say: holy shit.”

Mer info på Atalantes hemsida.

Destination Atalante 10 & 11 mars

Den 10 & 11 mars öppnar vi dörrarna på Atalante för årets första Destination Atalante!

I vecka 10 samarbetar vi med Danscentrum Väst och arrangerar två kvällar av Destination med särskilt fokus på koreografi och dans. Sammanlagt 7 koreografer visar utdrag och berättar om verk de arbetar med för tillfället.

Medverkande 10 mars: 
Takuya Fujisawa – Gnugga
Jim De Block  – Disarray
Gaetano Badalamenti – The fields of wonder

Medverkande 11 mars: 
PA× (Kyrie Oda och Love Hellgren) – Dag
Moa Sahlin – Momentum – Fjärilar/Butterflies/Sommerfugle 1.8
Emilia Wärff, Ida Kjällquist & Helena Pernow – Vardagens anatomi
Hedda Parkkonen – Slutpunkt

Plats: Atalante. Fri entré. Ca 130 min.

Bilder från vänster:

1: Takuya Fujisawa – Gnugga. Foto: Shogo Hirata.

2: Jim De Block  – Disarray.

3: PA× (Kyrie Oda och Love Hellgren) – Dag

Destination Atalante är Atalantes mötesplats för publik och konstnärer inom scenkonst, musik, film, text och bild. Fyra kvällar under våren bjuder vi in artister från olika konstområden. Här får de berätta om sina konstnärsskap, visa utdrag från saker som är under arbete och diskutera aktuella frågor inom konstområdet.

På Destination Atalante vet en aldrig vad som väntar. Är det konsert i foajén, en föreställning på scen, kulturpolitisk debatt, sceniska improvisationer, filmvisning, konstutställning, nycirkus eller en konstnärspresentation? Eller rentav alltihop på samma gång…
Destination Atalante sätter mötet och samtalet mellan konstnärer, artister och publiken i centrum och vill uppmuntra det gränsöverskridande, och inspirera till nya samarbeten.

Requiem– en mässa för vår tid

Foto: Beata Rydén.

NewOpera CO:s Requiem är ett nyskrivet musikdramatiskt verk inspirerat av den katolska latinska själamässan.

Det är en ceremoni för vår tid, där vi möts i ett rum för gemensam reflektion, sorg, omtanke och inre meditation.
Den nyskrivna, remixade texten handlar om livets ändlighet, vår dystopiska tid, om ansvar, skuld och försoning.

Alla som inte ingick i den lilla skara som upplevde någon av de tre föreställningarna av Niklas Rydéns och New Operas senaste konstverk, Requiem, på Atalante kan jag bara trösta med att verket lär pånyttfödas – nästa år. /Britt Nordberg, Alba.

Det framförs av kör, dansare, sångare, elektronik och akustiska instrument i en starkt visuell rumslighet.
I Requiem samarbetar NewOpera CO för första gången med en kör. Körmusiken har hämtat inspiration ur både liturgisk och klassisk repertoar, men möter också elektronisk musik och ljudvärldar som för in en annan dimension. Jämte kören medverkar tre solister, tre dansare och en cellist. Den nyskapade koreografin kommer att stå i centrum för den sceniska gestaltningen.
Requiem ska bli en sekulär mässa för alla som söker en fördjupad förståelse för livets mystik.

”Enastående Requiem för vår tid” – recension i Alba.nu
”Requiem på Atalante, även för flyktinglägret Moria” – Björn Sandmarks ord om Requiem

Requiem hade urpremiär 9 september kl 19 på Atalante, 2020. Spelades också 10 & 11 september 2020.

Requiem på Atalante, även för flyktinglägret Moria.  /Björn Sandmark, VD och Teaterchef Göteborgs Stadsteater.

Se filmad version av Requiem:

Foto: Beata Rydén.

Team
Niklas Rydén, libretto, musik
Tobias Karlehag, elektronisk komposition
Saga Björklund Jönsson, sång, dramaturgi
Emma Augustsson, sång, cello
Niklas Rydén, sång, synt, piano, aktion
Tanja Andersson, dans, koreografi
Linda Wardal, dans, koreografi
Sara Axelsson, dans, koreografi
Amanda Nordmark, produktion, dramaturgi
Viktor Wendin, ljusdesign, scenografisk konsult

Kör
Helena Fornegård
Peter Madsen
Jorge Alcaide
Jan Pettersson
Lisa Pääjärvi
Erika Olsson
Mylen Ifter
Lydia Sjöberg
Gustav Rohman

Julshow v. 50

Sedan flera år tillbaka har Niklas Rydén tillsammans med andra musiker, sångare, dansare och konstnärer skapat konstnärliga och stämningsfulla julprogram. Efter förra årets uppehåll till följd av pandemin är det äntligen dags att åter ta upp traditionen när NewOpera CO och Atalante bjuder på årets julshow.
Med nostalgisk musik, tänkvärda ord, oväntade kontraster och gästartister från när och fjärran skapas en alldeles egen julstämning. Ta en paus från arbete och stök och gör ett besök i en sagovärld full av minnen, känslor och funderingar kring en värld i förändring, omstöpning och urgröpning.

Spelas 17 och 18 december på Atalante i Göteborg. Se Atalantes hemsida för biljetter och vidare information.