Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/newopera.se/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Cirkus

Cirkus

Cirkus är NewOpera CO:s tredje verk. Den började skrivas hösten 2010 och hade urpremiär våren 2012. I Cirkus ville Niklas Rydén pröva monologformen och undersöka nyoperans förmåga att trovärdigt förmedla och bära starka melodramatiska känslor av existentiell natur.

Cirkus handlar om en kvinna som varit med om att förlora allt flera gånger. Hon växte upp på Cirkus. Föräldrarna var trapetsstjärnor men omkom i en olycka. Hon övergav sin egen trapetskarriär. Hon gifte sig med en knivkastare och blev hans Target Girl i en akt som turnerade i hela världen. Efter en ny olycka övergav de cirkusen helt och startade en gruva tillsammans. Nu är den också borta, liksom han. Nu står hon här och bearbetar allt som varit. Speciellt allt som hände i relationen. Hon vill gå vidare. Men går det?

Cirkus är en monolog som är en timme och fyrtiofem minuter, 105 minuter. Teamet bakom uppsättningen var länge osäkra på hur en ensam sångare skulle kunna bära scenen så länge. Men det gick över all förväntan och reaktioner från både press och publik har varit översvallande. Processen fram till det färdiga resultatet var lång, och inte minst texten genomgick flera grundliga omarbetningar, bland annat ur ett genusperspektiv.

Cirkus spelades på Atalante både våren och hösten 2012, och gästade Orionteatern i oktober 2012.

Länkar:
Recensioner.
Libretto.
Utvärdering.

Se hela Cirkus från uppsättningen 2012.

Akt 1

Akt 2

Akt 3

Se film från Orion: Akt 1Akt 2

Medverkande i orginaluppsättningen:
Libretto, musik, regi Niklas Rydén
Sång Sofia My Fryklund
Koreografi, regi Eva Ingemarsson
Scenografi Cajsa Branchetti-Hallberg, Niklas Rydén
Kostym Cajsa Branchetti-Hallberg
Ljus Viktor Wendin
Piano, repititör David Sperling-Bolander
Violin Karin Wiberg
Slagverk Ebba Westerberg
Cello Johannes Bergion
Produktion Luisa Denward, Sofia Åhrman